Розкрито таємниці стародавнього кладовища: як перехід від Залізного віку до Риму змінив життя людей

17 жовтня 2024 р. 08:05

17 жовтня 2024 р. 08:05


Професор Вольф-Рюдігер Теген з Мюнхенського університету опублікував дослідження в журналі International Journal of Osteoarchaeology, яке дає нові уявлення про те, як змінилося повсякденне життя на племінній території треверів під час переходу від кельтського залізного віку (період Ла Тен) до римського періоду.

Дослідження зосередилося на єдиному відомому кельто-римському кладовищі Ведерат-Бельгінум у сучасній Німеччині. З 1954 року розкопки виявили понад 2500 кремацій і 15 поховань без кремації. Однак через руйнування частини поховань до початку розкопок спочатку кладовище містило понад 4800 могил.

Ключові висновки

  • Тривалість життя : У римський період люди стали жити довше, збільшилася кількість тих, хто доживав до 60 років і старше.

  • Смертність серед жінок : В обох періодах жінки вмирали молодше за чоловіків; більше половини жіночих кремацій припадало на вік до 40 років.

  • Насильство і хвороби : Ознаки насильства виявлені тільки в людей залізного віку, що вказує на зниження конфліктів у римський час. Однак у римський період збільшилися випадки втрати зубів, захворювань суглобів і хребта, а також синуситів.

  • Поділ праці : Дегенеративні зміни хребта частіше зустрічалися в чоловіків через важку фізичну працю. Синусити були більш поширені серед жінок і дітей, ймовірно, через вплив диму від відкритого вогню в будинках.

Тривалість життя : У римський період люди стали жити довше, збільшилася кількість тих, хто доживав до 60 років і старше.

Смертність серед жінок : В обох періодах жінки вмирали молодше за чоловіків; більше половини жіночих кремацій припадало на вік до 40 років.

Насильство і хвороби : Ознаки насильства виявлені тільки в людей залізного віку, що вказує на зниження конфліктів у римський час. Однак у римський період збільшилися випадки втрати зубів, захворювань суглобів і хребта, а також синуситів.

Поділ праці : Дегенеративні зміни хребта частіше зустрічалися в чоловіків через важку фізичну працю. Синусити були більш поширені серед жінок і дітей, ймовірно, через вплив диму від відкритого вогню в будинках.

Соціальні та культурні зміни

  • Статус і престиж : Люди високого соціального становища отримували більше їжі за життя і багатші похоронні дари. У залізному віці ремісники були краще нагодовані і вищі на зріст, а в римський період більше цінувалися озброєні чоловіки.

  • Діти і немовлята : Немовлята і діти були недостатньо представлені в похованнях, можливо, через культурні традиції не ховати їх на загальних кладовищах або через погане збереження останків.

Статус і престиж : Люди високого соціального становища отримували більше їжі за життя і багатші похоронні дари. У залізному віці ремісники були краще нагодовані і вищі на зріст, а в римський період більше цінувалися озброєні чоловіки.

Діти і немовлята : Немовлята і діти були недостатньо представлені в похованнях, можливо, через культурні традиції не ховати їх на загальних кладовищах або через погане збереження останків.

Зміни у тваринництві та ритуалах

  • Жертвопринесення : Видовий склад і кількість тварин у жертвопринесеннях змінилися. У римський період використовувалися більш просунуті методи оброблення м'яса, і худоба стала більшою завдяки поліпшенням у сільському господарстві.

  • Римські звичаї : Велика кількість останків великої рогатої худоби та овець може бути пов'язана з римським обрядом суоветаурілія , що включав жертвопринесення бика, барана і свині.

Жертвопринесення : Видовий склад і кількість тварин у жертвопринесеннях змінилися. У римський період використовувалися більш просунуті методи оброблення м'яса, і худоба стала більшою завдяки поліпшенням у сільському господарстві.

Римські звичаї : Велика кількість останків великої рогатої худоби та овець може бути пов'язана з римським обрядом суоветаурілія , що включав жертвопринесення бика, барана і свині.

Розкрито таємниці стародавнього кладовища: як перехід від Залізного віку до Риму змінив життя людей

Джерело: socportal.info (Наука)