У лабораторних мишей виявили джедайські здібності

17 жовтня 2024 р. 08:32

17 жовтня 2024 р. 08:32


Тривалий час вважалося, що ультразвукові сигнали, які видають гризуни, служать виключно для соціальної комунікації. Однак команда під керівництвом професора психології Едуардо Меркадо III, яка опублікувала свою роботу в журналі Neuroscience & Biobehavioral Reviews, припустила, що ультразвук може також покращувати нюх мишей.

Дослідники помітили, що після видання ультразвукових сигналів гризуни починають активно нюхати навколишній простір . Це навело їх на думку про існування функціонального зв'язку між звуковою вокалізацією та нюхом.

Учені висунули революційну гіпотезу: миші використовують ультразвук для переміщення молекул у повітрі, не торкаючись до них . Ультразвукові вібрації здатні приводити в рух частинки, що перебувають у повітрі, групуючи їх і сприяючи ефективнішому осадженню молекул на нюхових рецепторах у носовій порожнині. Таким чином, ультразвукова вокалізація допомагає мишам краще вловлювати феромони, які важливі для розпізнавання друзів, незнайомців і конкурентів.

Крім того, якщо гіпотеза підтвердиться, вчені зможуть розробити нові технології з управління мікрочастинками за допомогою ультразвуку . Хоча механізми впливу звукових хвиль на наночастинки поки що до кінця не вивчені, природа, можливо, вже надала нам рішення цього завдання.

Це відкриття виходить за рамки всього, що ми знали раніше. Це схоже на диво. Ми немов спостерігаємо за гризунами-джедаями, - підсумував професор Меркадо.

У лабораторних мишей виявили джедайські здібності

Джерело: socportal.info (Наука)