Учені виявили мікропластик у диханні дельфінів: тривожне відкриття

17 жовтня 2024 р. 10:20

17 жовтня 2024 р. 10:20


Це стало тривожним сигналом про вплив пластикових відходів на морських ссавців. Пластик, винайдений понад 150 років тому, сьогодні є глобальною екологічною проблемою, що охопила всі куточки планети. Про це пише "Фокус".

У новій роботі американська дослідницька група зібрала зразки повітря, що видихається афалінами, у двох місцях: затоці Сарасота у Флориді та затоці Баратарія в Луїзіані. З 11 проб, узятих у дельфінів, у кожній було виявлено сліди мікропластику, що вказує на те, що ссавці можуть вдихати ці частинки під час підйому на поверхню.

Вчені висловлюють занепокоєння з приводу потенційного впливу вдихуваного пластику на легені дельфінів, з огляду на те, що їхні легені мають більшу місткість і можуть зазнавати впливу більш високих доз мікропластику порівняно з людьми. Особливо насторожує ситуація в районі затоки Баратарія, де дельфіни вже стикаються з проблемами легенів через наслідки розливу нафти Deepwater Horizon 2010 року.

За словами Леслі Харт, експерта з громадської охорони здоров'я, дослідження впливу мікропластику на диких тварин тільки починаються, і необхідно більше даних для розуміння масштабів проблеми. Дослідники також зазначають, що виявлені частинки здебільшого є поліестером, який активно втрачається в процесі прання одягу.

Це відкриття підкреслює важливість боротьби з пластиковим забрудненням і необхідність подальших досліджень для захисту морського життя.

Учені виявили мікропластик у диханні дельфінів: тривожне відкриття

Джерело: socportal.info (Наука)