Новий інсулін захистив пацюків одночасно від високого і низького цукру в крові

17 жовтня 2024 р. 18:08

17 жовтня 2024 р. 18:08


Компанія Novo Nordisk розробила нову форму інсуліну, яка захищає не лише від підвищеного рівня цукру в крові, але й від зниженого, що показало дослідження на пацюках і свинях. На відміну від звичайного інсуліну, цей не викликає гіпоглікемії — різкого падіння рівня глюкози в крові, через яке люди з діабетом навіть можуть впасти в кому. Таке лікування може допомогти краще контролювати рівень цукру в крові без побоювань щодо перевищення дози інсуліну. Про випробування препарату розповіли у статті журналу Nature .

Принцип роботи нового інсуліну: коли глюкози багато, він зв'язується з нею та взаємодіє з клітинами (зліва), а коли мало — його молекула деактивується. Hoeg-Jensen et al. / Nature, 2024

Як новий інсулін запобігає різкому падінню глюкози в крові?

Науковці модифікували інсулін, приєднавши до нього циклічну молекулу, що зв’язується з глюкозою в крові та виступає як рецептор до неї. У відповідь на високу концентрацію цукру в крові такий інсулін активується, зв’язується з клітинами та змушує їх активно поглинати глюкозу. Коли ж глюкози мало — він перебуває в неактивному стані, що допомагає запобігти гіпоглікемії.

Далі розробку протестували на тваринах і, як виявилося, інсулін залишався чутливим до змін рівня глюкози в межах концентрацій, які зустрічаються у пацієнтів з діабетом, — від 3 до 20 мілімолів на літр. Коли рівень цукру в крові пацюків та свиней підвищувався, активність інсуліну підвищувалася до 290 відсотків порівняно з нормальною.

А у тварин, на яких випробовували новий інсулін, гіпоглікемія траплялася набагато рідше, ніж у тих, яким давали звичайний інсулін. Такий глюкозочутливий інсулін може позбавити пацієнтів з діабетом потреби коригувати дозу ліків залежно від їжі чи заняття спортом та запобігти критичним станам, які можуть траплятися через передозування інсуліном.

Які способи лікування діабету розробляють науковці

💉 Щоб назавжди позбавити необхідності використовувати ліки для контролю цукру в крові, лікарі провели клітинну терапію, після якої жінка на третій місяць змогла самостійно виробляти інсулін.

🐮 А для того, щоб задовольнити все більшу потребу в інсуліні, генетики модифікували корову, щоб вона виділяла гормон просто у молоко.

📖 Детальніше про те, як працює інсулін та якою є його роль у наборі ваги, — розповідаємо у нашому матеріалі «Він робить тебе гладким».

Поділитися із друзями!

Новий інсулін захистив пацюків одночасно від високого і низького цукру в крові

Джерело: nauka.ua