Комбінація солей та амінокислот людського поту спонукала комарів кусатися

17 жовтня 2024 р. 19:28

17 жовтня 2024 р. 19:28


Комбінація солей з людського поту та амінокислот на шкірі привабила комарів і спонукала їх кусатися, показало дослідження того, як ці комахи сприймають смаки. Але не на весь піт комарі реагували однаково — деякі люди здавалися їм привабливішими за інших. Це дослідження допоможе розробляти методи захисту від укусів комарів, які є переносниками таких хвороб, як малярія, лихоманка денге та вірус Зіка. Про це розповіли на сайті Phys.org з посиланням на статтю в Nature .

Тигровий комар Aedes albopictus, який є переносником лихоманки денге. James Gathany, CDC

Що дізналися про смаки комарів?

Дослідження проводили на тигрових комарах ( Aedes albopictus ), які походять з Південно-Східної Азії, але зараз поширився на шість континентів, де є переносником небезпечних хвороб. Науковці використали 46 смакових сполук різного походження та виявили, що смакові нейрони комарів кодують інформацію про різні хімічні речовини, які дозволяють їм відрізняти джерела їжі від інших організмів.

Як виявилося, ці нейрони також реагують на гіркі сполуки, пригнічуючи бажання комарів харчуватися. Водночас у відповідь на сполуки з людського поту, нектару та водойм, де вони відкладають яйця, комарі більш активно харчувалися та розмножувалися. Проаналізувавши смакові рецептори, які розпізнають ці сполуки, науковці виявили потенційні мішені для боротьби з комарами. Якщо їм вдасться розробити препарати для блокування цих рецепторів, комарі не зможуть вловлювати сигнали з людського поту та менше кусатимуться.

  • Для боротьби з комарами науковці також використали модифіковані бактерії на шкірі, які не виробляють молочну кислоту — сполуку, що приваблює комарів.

Поділитися із друзями!

Комбінація солей та амінокислот людського поту спонукала комарів кусатися

Джерело: nauka.ua