Місяць Мисливця: над Україною зійшов Супермісяць - захоплюючі фото

17 жовтня 2024 р. 22:53

17 жовтня 2024 р. 22:53


Жителі України, включно з Києвом і Сумською областю, змогли поспостерігати третій Супермісяць у 2024 році. Увечері 17 жовтня над горизонтом зійшов так званий "Місяць мисливця" - рідкісна астрономічна подія, під час якої Місяць має темно-жовтий вигляд і наближається до Землі на мінімальну відстань, що становить 357 364 кілометри. Про це пише портал Live science .

Це найближчий до Землі повний місяць у поточному році, і, згідно з даними Планетарію Адлера, Супермісяць у цей момент яскравіший на 30% і на 15% більший, порівнюючи зі звичайним повним місяцем у його найвіддаленішій точці від нашої планети.

Крім столиці, явище спостерігали жителі міста Шостка, де місцева телерадіокомпанія "Телеком-Сервіс" опублікувала фотографії, на яких Місяць підіймається над горизонтом.

Вночі 17 жовтня Місяць перебував у сузір'ї Риб, і, піднявшись, він розташувався між планетами Сатурн (праворуч зверху) і Юпітер (зліва знизу). Через три дні, у неділю, 20 жовтня, Місяць зійде разом із Юпітером, що додасть унікальності спостереженню.

Назва "Місяць мисливця" прийшла з англосаксонської культури, коли жовтневий повний місяць символізував початок підготовки до зими. Місяць також називали "Місяцем листя, що падає" або "Кривавим Місяцем". Цього року "Місяць мисливця" також є першим повним місяцем осені. Наступний повний місяць, відомий як "Бобровий Місяць" або "Морозний Місяць", очікується 15 листопада і стане останнім супермісяцем 2024 року.

Місяць Мисливця: над Україною зійшов Супермісяць - захоплюючі фото

Джерело: socportal.info (Наука)