Більшість метеоритів прилетіла на Землю з Головного поясу астероїдів

18 жовтня 2024 р. 10:55

18 жовтня 2024 р. 10:55


Більшість метеоритів прилетіла на Землю з Головного поясу астероїдів через розпади космічних тіл з сімейств Массалії та Короніди, показало моделювання їхніх орбіт. Науковці виявили три періоди активного розпаду астероїдів за останні 40 мільйонів років, внаслідок яких утворилася велика кількість фрагментів, що згодом досягли Землі як метеорити типу хондритів — кам’янистих метеоритів зі сферичними вкрапленнями силікатів. Такі результати розширюють наші знання про еволюцію астероїдів та їхню можливу загрозу для Землі. Результати досліджень опублікували одразу у двох статтях журналу Nature ( 1 , 2 ).

Поляризоване трансмісійне зображення хондритів зі сферичними вкрапленнями силікатів. Jérôme Gattacceca / CNRS / CEREGE

Чому почали вивчати зв’язок астероїдів та земних метеоритів?

Метеорити, що досягають поверхні Землі, давно цікавлять науковців через свою здатність розкривати інформацію про утворення Сонячної системи та її еволюцію. Більшість дослідників вважають, що земні метеорити походять із Головного поясу астероїдів, розташованого між орбітами Марса та Юпітера. Ці астероїди часто зазнають зіткнень, в результаті яких утворюються фрагменти, що згодом можуть змінювати орбіти та потрапляти в зону впливу Землі.

Проте безпосередньо визначити, які саме астероїди є джерелом метеоритів, досить складно через зміну орбіт та вплив планет. Лише шість відсотків знайдених на нашій планеті метеоритів вдалося надійно пов'язати з їхніми джерелами, якими були Місяць, Марс та сімейство астероїда Веста. Тому міжнародна команда планетологів, зокрема дослідників з Массачусетського технологічного інституту та Карлового університету, провела дослідження, щоб визначити походження метеоритів типу хондритів, які становлять близько 70 відсотків усіх зразків, знайдених на Землі.

Як виявили походження земних метеоритів?

Науковці проаналізували сімейства астероїдів у Головному поясі та змоделювали еволюцію орбіт після зіткнень. Додаткове порівняння спектральних даних астероїдів із даними метеоритів дало змогу уточнити, які саме астероїди відповідають за певні типи хондритів, підтвердивши зв'язок між астероїдами з певних сімейств і знайденими метеоритами.

Науковці дійшли висновку, що розпади астероїдів діаметром понад 30 кілометрів, які сталися менш як 40 мільйонів років тому, здатні генерувати більше метеоритів за давніші та більші астероїдні сімейства, такі як сімейство Агнії віком близько 100 мільйонів років. Зокрема виявилося, що три розпади астероїдів, які відбулися близько 5,8, 7,6 та 40 мільйонів років тому, найбільше вплинули на потік метеоритів.

Основними джерелами навколоземних метеороїдів типу H-, L- і LL-хондритів назвали астероїди розміром близько одного кілометра з сімейств Флори, Фокеї та Юнони. Метеорити типу H-, L- і LL-хондритів походять від менших астероїдів із сімейств Каріни, Короніди, Массалії та Флори. А головними джерелами метеоритів, які досягають Землі сьогодні, виявилися сімейства Массалії та Короніди.

Чому корисно знати походження земних метеоритів?

Дослідження попередніх епізодів падіння метеоритів на Землю може розповісти більше про те, звідки вони можуть прилетіти у майбутньому. Це особливо важливо, оскільки падіння метеоритів та астероїдів вже впливало на початок льодовикових періодів і життя на Землі загалом, тож людство має бути готовим до такого в майбутньому.

До чого призводило падіння метеоритів на Землі

☄️ Кратер Луна в Індії міг утворитися внаслідок падіння найбільшого за 50 тисяч років метеорита, який міг повпливати на представників Хараппської цивілізації.

🪨 А у Франції тогоріч метеорит впав просто на стіл місцевої мешканки. 714-грамовий уламок астероїда жінка передала до музею разом із записом звуку його падіння.

🏹 Мешканці поселення бронзової доби поблизу міста Біль у Швейцарії виготовили наконечник для стріли з уламка метеорита, який тоді упав на Землю.

H-, L- і LL-хондритів

Поділитися із друзями!

Більшість метеоритів прилетіла на Землю з Головного поясу астероїдів

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua