Булінг нашкодив відповідальним за пам'ять і рухи ділянкам мозку підлітків

18 жовтня 2024 р. 14:03

18 жовтня 2024 р. 14:03


Переживання булінгу підлітками порушило розвиток у них ділянок мозку, відповідальних за пам’ять, орієнтацію в просторі, регуляцію стресу та емоцій, показало дослідження мозкової активності двох тисяч учасників. Як виявилося, такий вплив зберігався аж до 22-річного віку, тож це свідчить, що переживання булінгу в дитинстві може бути фактором ризику появи психічних або неврологічних захворювань уже в дорослому віці. Такі результати опублікували на сайті препринтів bioRxiv.

Булінг нашкодив відповідальним за пам'ять і рухи ділянкам мозку підлітків. GIPHY

На що ще впливав булінг у дитинстві?

Науковці проводили МРТ в учасників у віці 14, 19 та 22 років. Як виявилося, у жертв булінгу були значні зміни в розвитку мозку, порівняно з тими, хто булінг не переживав. Зокрема, у них помітили збільшення об’єму гіпокампа, мигдалини та базальних гангліїв — ділянок мозку, що відповідальні за обробку емоцій та реакцію на стрес. Водночас у них були зменшеними мозочок та острівцева кора, які відповідальні за регуляцію емоцій, орієнтацію в просторі та координацію рухів.

При цьому у дівчаток та хлопчиків, які пережили булінг, зміни в розвитку мозку були неоднаковими. Так у дівчат більше страждала емоційна складова, тоді як у хлопців — рухова. Це може бути пов’язаним із тим, що дівчата частіше піддаються словесному булінгу та маніпуляціям, а хлопці — фізичному насильству. Іншою причиною такої різниці може бути гормональний вплив на реакцію на булінг і розвиток ділянок мозку.

Такі результати підкреслюють необхідність раннього втручання та зупинення булінгу, щоб мінімізувати його негативний вплив на розвиток мозку та психічне здоров’я уже в дорослому віці. А подальші дослідження допоможуть пов’язати булінг із конкретними захворюваннями, такими як тривожний та депресивний розлади.

Яким є психологічне навантаження на дітей

🤱 Науковці показали, що стрес у дитинстві може знижувати шанси бабаченят на виживання та зменшувати тривалість їхнього життя.

🐭 Але у присутності матері дитинчата здатні заспокоюватися — і в мишей виявили нейрони, відповідальні за це. Відкриття допоможе краще зрозуміти, як формується емоційний зв’язок між матір’ю і дитиною.

🐶 Подолати стрес молодшим школярам допомогло регулярне спілкування з собаками. А особливо дієвою була така терапія для учнів з особливими потребами в навчанні.

Поділитися із друзями!

Булінг нашкодив відповідальним за пам'ять і рухи ділянкам мозку підлітків

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua