У людей знайшли ген, що знижує ймовірність народження сина

18 жовтня 2024 р. 14:30

18 жовтня 2024 р. 14:30


У людей знайшли генетичний варіант, пов’язаний з меншою ймовірністю народження сина, проаналізувавши геноми майже пів мільйона британців. Хоча раніше вважалося, що імовірність народження сина і дочки приблизно однакова, нове відкриття пояснює, чому у людей співвідношення між статями дітей може зміщуватися. Це допоможе краще зрозуміти успадкування захворювань, пов’язаних зі статтю. Про відкриття розповіли у журналі Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences .

У людей знайшли ген, що знижує ймовірність народження сина. GIPHY

Чому почали шукати генетичні причини народження дитини однієї зі статей?

У більшості видів тварин, зокрема в людей, співвідношення між статями народжених дітей приблизно один до одного. Це явище науковці пояснюють принципом Фішера , згідно з яким природний добір сприяє встановленню рівноваги між народженням самців і самиць. Це потрібно для стабільної народжуваності та збереження популяції.

Але для дії природного добору потрібні гени, в яких виникатимуть мутації під впливом добору і які сприятимуть народженню дітей тієї чи іншої статі. Раніше таких генів у людей не знаходили, тож було невідомо, яким чином принцип Фішера діє у людській популяції. Шукати такі гени взялися науковці Мічиганського університету в США.

Яким виявився новий генетичний варіант?

Науковці аналізували геноми учасників дослідження UK Biobank та дані про кількість у них рідних братів або сестер, шукаючи зв’язок між зсунутим співвідношенням статі дітей та генетичними варіантами. Так вони виявили, що генетичний варіант — заміна одного нуклеотиду в ділянці поблизу гена ADAMTS14 — знижує імовірність народження сина.

Як виявилося, власники цього варіанта на одній з хромосом мають на 19 відсотків нижчий шанс народження сина, а на двох хромосомах — на 36 відсотків нижчий. Цей ген кодує фермент, який розщеплює зв’язки у білках і може брати участь у розвитку фолікулів і сім’яників, овуляції, утворенні сперматозоїдів та навіть заплідненні.

Генетики також виявили два інших гени, RLF і KIF20B , які можуть бути пов’язаними зі зміщенням співвідношення статі дітей. RLF кодує білок, пов’язаний з активацією переписування інформації з ДНК на РНК, але його роль в утворенні сперматозоїдів чи заплідненні ще невідома. KIF20B кодує білок, який бере участь у поділі клітин і який виявляли у сім’яниках та яєчниках. Оскільки частина поділу яйцеклітини відбувається вже після запліднення, науковці припустили, що цей ген може впливати на успіх такого поділу залежно від того, зигота отримала жіночий або чоловічий набір хромосом.

Як отримані результати можуть бути корисними науці?

Попри відкриття зв’язку між генами та визначенням статі, потрібні подальші дослідження для розуміння їхньої ролі у цьому процесі. Якщо подібні гени знайдуть і в сільськогосподарських тварин, то потенційно науковці зможуть повпливати на народження тварин більш корисної в господарстві статі, наприклад, корів замість биків чи курей замість півнів. А також це допоможе краще зрозуміти успадкування рідкісних ознак та захворювань, пов’язаних зі статтю, у людей.

  • Поки у людей лише шукають гени, які впливають на народження дочки чи сина, на мишах уже провели експеримент зі зміни статі за допомогою видалення всього шести мікроРНК.
  • А в черепах рішення про народження самця чи самиці залежить від температури, за якої розвиваються яйця. Тому їх запропонували поливати холодною водою, щоб збільшити народжуваність самців.

Поділитися із друзями!

У людей знайшли ген, що знижує ймовірність народження сина

Джерело: nauka.ua