Розкрити одну з головних загадок фізики: навіщо Китай будує величезну сферу і як вона працюватиме

18 жовтня 2024 р. 14:53

18 жовтня 2024 р. 14:53


У Китаї завершується будівництво Джанменської підземної обсерваторії нейтрино (JUNO), яка почне збирати дані про загадкові субатомні частинки 2025 року.

У Китаї завершується будівництво Джанменської підземної обсерваторії нейтрино (JUNO), яка незабаром почне збирати дані про нейтрино – субатомні частинки, що виникають унаслідок ядерних реакцій. З проектом, вартість якого становить 300 мільйонів доларів, пов’язані великі надії на вивчення одних із найзагадковіших явищ у фізиці.

JUNO розташується на глибині 700 метрів під землею і буде запечатана в 12-поверховому циліндричному басейні з водою. За допомогою тисяч світлодетекторних трубок обсерваторія фіксуватиме нейтрино, які проходять через матерію, включно з людським тілом. Ці частинки здатні змінюватися в процесі свого руху, і їхнє вивчення може допомогти у визначенні найлегших і найважчих типів нейтрино, що, своєю чергою, відкриє нові горизонти в розумінні субатомних процесів, що відбувалися в ранні дні Всесвіту.

Наукова команда з Китаю та міжнародних дослідників має намір аналізувати дані про нейтрино, що надходять від двох прилеглих ядерних електростанцій у провінції Гуандун, протягом шести років. Крім того, JUNO зможе спостерігати за нейтрино, випромінюваними Сонцем, що надасть можливість у реальному часі вивчати сонячні процеси, а також дослідити нейтрино, що виникають під час розпаду урану і торію в Землі, щоб глибше зрозуміти конвекцію в мантії, що впливає на рух тектонічних плит.

Згідно з планами, обсерваторія почне функціонувати в другій половині 2025 року і випередить більший проєкт під назвою Deep Underground Neutrino Experiment (DUNE), будівництво якого триває у США і заплановано до запуску приблизно 2030 року.

Нейтрино – одна з головних загадок фізики через свої унікальні властивості і труднощі в їх вивченні. Це елементарні частинки з украй малою масою, які не мають електричного заряду і слабо взаємодіють із матерією. Нейтрино можуть проходити через величезну кількість речовини, не залишаючи слідів, що робить їхню детекцію дуже складною.

Головні загадки, пов’язані з нейтрино, включають:

Ці питання продовжують залишатися в центрі уваги фізиків, оскільки розуміння властивостей нейтрино може призвести до нових відкриттів, здатних змінити наші уявлення про фундаментальні закони природи.

Розкрити одну з головних загадок фізики: навіщо Китай будує величезну сферу і як вона працюватиме

Джерело: cikavosti.com (Наука)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua