Тест-драйв Cupra Formentor VZ. Таких справжніх стає все менше.

18 жовтня 2024 р. 17:28

18 жовтня 2024 р. 17:28


На автомобільному небосхилі зірка бренду Cupra зійшла лише 6 років тому. Але марка стрімко увірвалась на ринок та закріпилась. Щоправда, стосується це більше європейського ринку. Там велика увага до електричних новинок бренду, тоді як в нас у країні основним хедлайнером Cupra залишається кросовер Formentor. Інші моделі марки на дорозі – справжня рідкість.

Ми вже тестували Formentor в autocentre.ua двічі. Перший раз це була топова модель VZ на 310 к.с., а вдруге – турбодизельна модифікація. Станом на зараз турбодизельні модифікації не поставляються, бо українські покупці сконцентрувались саме на бензинових версіях. А їх дві. Обидві з двигуном 2.0 TSI, але залежно від налаштувань мають 190 або 310 к.с.

Чому ж ми повернулись знов до Formentor? Справа в тому, що поки весь ринок після чутків про підняття податків та введення 15% військового збору на першу реєстрацію авто стоїть з пустими складами Formentor не тільки є в наявності, але ще й продається з колосальною знижкою. То може з ним щось не так? Може все ж з часом відкрились підводні камені моделі? Айда перевіряти знову, та наприкінці подивимось скільки це коштує.

Дизайн та оснащення Formentor VZ

Хоча моделі Formentor вже 6 років, та зовнішність ні на грам не застаріла. Якщо перші рази агресію форм підкреслювали темні кольори авто, то цього разу нам дістався червоний Formentor VZ. Це колір, який завжди був у фаворі с спортивних авто… але не цього разу. Formentor в червоному кольорі виглядає якось няшно і симпатично. Я б обрав сірий металік “Graphene Grey”, проте це справа особистих уподобань.

Тест-драйв Cupra Formentor VZ. Таких справжніх стає все менше.

У Formentor салон багато у чому схожий на Seat Leon. Та більш корисно знати те, що такі ж приладова панель, блок керування коробкою передач, дисплей на центральній консолі використовуються і у VW Golf VIII. До речі тест його рестайлової версії ми опублікуємо незабаром.

Тест-драйв Cupra Formentor VZ. Таких справжніх стає все менше.

Тест-драйв Cupra Formentor VZ. Таких справжніх стає все менше.

Тест-драйв Cupra Formentor VZ. Таких справжніх стає все менше.

Приладова панель дуже інформативна та адаптивна. Можна обрати як варіанти дизайну, так і додаткові параметри відображення. Загалом концепція салону сучасна вагівська. А це означає що мінімум фізичних кнопок і місцями є перебір з тач-панелями. Кажуть що до цього звикаєш, але те що Volkswagen повернувся від сенсорних кнопок на кермі назад до фізичних, говорить про зворотнє.

Тест-драйв Cupra Formentor VZ. Таких справжніх стає все менше.

Проте практичність на нормальному рівні. Місця вистачає як переднім пасажирам, так і на задніх сидіннях. Навіть не зважаючи на великі крісла-ковші попереду. Хоча це і закриває огляд заднім пасажирам.

Багажник не величезний, але чималий – 420 літрів, а кришка багажника оснащена електроприводом.

Тест-драйв Cupra Formentor VZ. Таких справжніх стає все менше.

Поведінка Formentor VZ

Зрозуміло, що машина з 310-сильним двигуном, скорострільною коробкою, що має два зчеплення та повним приводом гарно прискорюється. 4,9 секунди до «сотні» – гарний результат. Проте на дорозі повно електромобілів, які можуть на старті «взути» Formentor. Але так вони не керуються і таких емоцій електричка не подарує нізащо. Зібраність реакцій, звук та відчуття авто кожною клітиною організму. Дяка Богові такі машини ще випускають.

Коли обираєш один з трьох режимів: звичайний, спортивний та Cupra. Останній робить підвіску максимально жорсткою, а відклики органів керування – гострими та навіть нервовими. 7-ступенева коробка з двома зчепленнями DSG уважно слідкує за вашою поведінкою і слухняно підтикає понижені передачі. Перед віражами – те що треба. Цей режим провокує весь час використовувати потенціал двигуна та налаштування машини, щоб витиснути побільше задоволення від їзди. Але і паливо з бака зникає теж швиденько.

Тест-драйв Cupra Formentor VZ. Таких справжніх стає все менше.

В максимально спортивному режимі Cupra авто краще експлуатувати лише на гарному асфальті, або взагалі на треку. Тому що при швидкій їзді по не дуже рівному асфальту машина поводиться як з деревʼяною підвіскою. Режиму “Спорт” цілком досить. І стійкості і швидкості реакцій. Та попри все, я все одно їздив переважно в режимі Cupra через звук. Адже разом із усіма налаштуваннями авто змінюється і звук роботи. Від звичайної дволітрової машини до гарно налаштованого спортивного вихлопу, наче в мотору нізвідки зʼявився ще один циліндр. Секрет у випускному колекторі з керованим клапаном, що створює в підкапотному просторі додатковий резонанс. І за рахунок цього саме у салоні чується найбільша зміна звуку роботи двигуна. Назовні різниця теж є, але вона значно менш відчутна. Це підтвердили і заміри прибором. Дрібниця, але приємно що в Formentor VZ не фейкові накладки, а справжні труби в бампері. Адже навіть преміум повально переходить на бутафорські труби.

Але не подумайте, що Formentor VZ може бути лише агресивним та злим. Зовсім ні. Коли я їхав втомлений та не поспішав, то автоматична коробка вже при низьких обертах переходила на високі передачі, а підвіска DCC збито, але цілком комфортно відпрацьовувала нерівності дороги. Formentor має 19-дюймові низькопрофільні шини, та плавність ходу може бути цілком адекватною. За рахунок адаптивних амортизаторів DCC зі змінною жорсткістю Formentor VZ істотно міняє свій характер. В базових налаштуваннях він нормальний собі сімейний кросовер.

Тест-драйв Cupra Formentor VZ. Таких справжніх стає все менше.

Ціна – новий аргумент

Formentor VZ – машина не нова, проте так само чіпляє співвідношенням практичності кросовера з повним приводом, гарним оснащенням та ціною. І ціна саме те місце де зараз стало цікавіше. Не думав, що колись таке скажу, але на покупку Formentor VZ зараз впливає не емоція, а прагматизм та здоровий розрахунок. На Formentor діють знижки. До прикладу на машину з 310-сильним двигуном дисконт близько 190 000 грн, залежно від пакета оснащення. Тобто зараз Formentor VZ 24 року випуску коштує менше ніж 1,7 мільйона гривень, або близько $41 000. Звичайно, за ці гроші можна купити щось економічніше та просторіше ніж 310-сильний Formentor VZ. Але то буде безхребетне, проти можливості щодня мати справу зі звіром.

Тест-драйв Cupra Formentor VZ. Таких справжніх стає все менше.

Тест-драйв Cupra Formentor VZ. Таких справжніх стає все менше.

Джерело: www.autocentre.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua